Select Page

Na Osnovni šoli Miško Kranjec Velika Polana je dne 9. 2. 2021 potekal tehniški dan na letošnjo temo otroškega parlamenta.  Tema dneva je bila »Moja poklicna prihodnost«.

Nekaj dejavnosti so učenci opravili preko videokonferenc, ostalo pa je bilo samostojno delo.

Vsi učenci od 1. do 9. razreda so si ogledali izobraževalno predstavo »Jaz, poklic in prihodnost«, ki jo je pripravilo Društvo za boljši svet.

V prvih treh razredih so učenci delali po navodilih razredničark in na koncu likovno ustvarjali na temo poklicev.

Učenci od 4. do 7. razreda so se udeležili še delavnic, ki so jih po predstavi »Jaz, poklic in prihodnost«, pripravili, za vsak razred posebej, izvajalci predstave.

Osmo in devetošolci pa so imeli predstavitve dveh bližnjih srednjih šol, SPTŠ Murska Sobota in DSŠ Lendava.

Učenci 2. in 3. triade pa so spremljali tudi predavanje ob mednarodnem dnevu varne rabe interneta, ki so ga pripravili v Safe. si.

Zapisov učencev, ki pričajo o pozitivnem počutju ta dan:

“Danes je dan potekal malo drugače. Bil je tehniški dan! “

“Tehniški dan je potekal enkratno, saj me je tema zelo zanimala in me je pritegnila.”

“Tehniški dan mi je bil zelo zanimiv. Tema otroškega parlamenta je bila »Moja poklicna prihodnost«. Všeč so mi bili tudi videi, ki smo jih ogledali. Zanimivo mi je bilo predavanje z predavateljem g. Goranom. Izvedela sem, da če želiš dobiti delo, moraš biti vztrajen, potrpežljiv in prilagodljiv. Pri izbiri poklica je pomembno upoštevati tudi zanimanje, želje in sposobnosti posameznika. “

“Ogledali smo si predstavo »Jaz, poklic in prihodnost«. Govorila je o treh prijateljih, ki so prišli v sobo pobega, vsak je pa reševal svoje uganke. Tako smo spoznali v prvem delu lastnika podjetja Volkswagen in o prevari. V drugem delu odličnjakinjo, ki je potrebovala veliko izkušenj, da je dobila svoje sanjsko delo, v tretjem pa čistilca, ki ga je nadomestil robo sesalnik. Vsak spozna sporočilo svoje sobe pobega, funkcionirajo pa le skupaj. Predstava gledalcem da vedeti, da prehod iz šolanja na delovno mesto ni posut z rožicami in se je potrebno do samega vrha še nekaj časa vzpenjati.”

“Po odmoru smo nadaljevali pogovor z gospodom Marjanom, kateri nam je pripravil zanimive delavnice.  V delavnicah smo spoznali, da je pomembno v otroštvu iskati svoja močna področja in jih krepiti, da bomo, ko bomo veliki lahko opravljali nam ljubo delo v katerem bomo uživali.”

“Na delavnicah z gospo Katjo smo se imeli zelo lepo.”

“Imeli smo se lepo, pa četudi preko medmrežja. Naučili smo se veliko novih in poučnih stvari, ki nam bodo pomagale v prihodnosti, nas usmerjale in nam nudile neke vrste zatočišče pred nevednostjo.”

Tehniški dan smo izpeljali v sodelovanju z Društvom za boljši svet. Ekološko – kulturno društvo za boljši svet, ki je bilo ustanovljeno leta 2001, je nevladna in humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu. Osnovni namen društva je promocija človeških vrednot in s tem posledično izboljšanje kvalitete življenja ter medsebojnih odnosov na vseh nivojih življenja.Društvo sodeluje z vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami, domovi za starostnike in z organizacijami ter posamezniki tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Organizirajo delavnice, predavanja in seminarje za učence, dijake, profesorje in starše. Obiščejo več kot 200 vzgojno – izobraževalnih insitucij na leto in odigrajo vsaj 300 vzgojno – izobraževalnih predstav na sezono, kar nas postavlja v sam vrh društev, ki delujejo na področju šol in izobraževalnih sistemov . Pomembna dejavnost društva so tudi humanitarne aktivnosti, saj je njihovo  načelo, da morata postati humanitarnost in človekoljublje način življenja. https://www.forbetterworld.si/

Naši zaključki in povzetki letošnjega šolskega otroškega parlamenta so:

  1. Zbiraj znanje in izkušnje, pa boš prišel do poklica, ki si ga želiš.
  2. Človek mora biti fleksibilen – prilagodljiv, da se bo znal učiti. Tako bo vedno v koraku s časom.
  3. Karkoli delaš, moraš skrbeti za naravo, ljudi in živali.
  4. Do informacij na spletu moraš biti kritičen. Pri uporabi spleta moraš poskrbeti za svojo varnost.

Zaključke in povzetke ŠOP bomo predstavili na MOP, ki bo letos potekal 25. 3. 2021 na DOŠ I.

                                                                                                                                                                                            koordinatorici OP