šola: 02 573 58 40, vrtec: 02 573 58 49 o-mkvpolana.ms@guest.arnes.si

Naša šola je z letošnjim šolskim letom postala članica Mreže Unescu pridruženih šol.

Mednarodna mreža UNESCO ASPnet je bila ustanovljena leta 1953 v Parizu in povezuje več kot 11.500 vzgojno-izobraževalnih institucij v 182 državah sveta.

Poslanstvo šol in vrtcev ASPnet je delovanje v duhu kulture miru ter nenasilja, strpnosti in sodelovanja, sprejemanja drugačnosti, v poglobljeni skrbi za osebnostni razvoj vsakega posameznika ter za ohranitev naravne in kulturne dediščine ter širše našega skupnega doma – planeta Zemlje.

Delo šol in vrtcev ASPnet temelji na štirih Delorsovih stebrih izobraževanja za 21. stoletje, ki omogočajo otrokom optimalen razvoj ter se še posebej posvečajo globalnemu državljanstvu in ciljem trajnostnega razvoja.

V letošnjem šolskem letu so se nadarjeni učenci udeležili projekta OŠ Turnišče Po poti kulturne in naravne dediščine, letošnja tema je bila sakralna dediščina. Ogledali smo si staro romansko cerkev v Turnišču, kjer smo imeli strokovno voden ogled fresk z razlago, na to pa so se učenci med drugimi dejavnostmi tudi sami lahko preizkusili v izdelavi fresk.

Z učenci smo se prav tako udeležili srečanja Unesco pridruženih šol v Naklem z naslovom Prelepa Gorenjska. Po uvodni prireditvi ob 70. obletnici Unesca in 30. obletnici mreže Unesco pridruženih šol v Sloveniji smo spoznali aplikacijo Green Button Journey, ki uporabnike seznanja z okoljskimi problemi in jih spodbuja z reševanju okoljskih vprašanj.

Pomurci smo se na to odpravili v Jesenice, kjer smo ob strokovnem vodenju raziskovali center nekdaj pomembnega železarskega mesta.

V okviru UNESC-ovih projektov smo na šoli izvedli številne aktivnosti in obeležitve mednarodnih dni. Še posebej zanimiva pa je bila učna ura v Parku Dežela štorkelj, kjer smo z učenci podaljšanega bivanja 4/5 raziskovali kulturno in naravno dediščino našega kraja in s pomočjo učnih kartic tekmovali in iskali pravilne odgovore na informacijskih tablah v parku.

Dostopnost